Základní škola, základní umělecká škola a mateřská škola Lomnice, příspěvková organizace

Přeskočit na obsah stránky

Přeskočit k navigaci

Seznam alergenů

Publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU

1. Obiloviny obsahující lepek - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody - mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Seznamová semena (seznam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich

Upozornění pro všechny strávníky: Na základě legislativy 1169/2011/EU je stanoveno 14 hlavních alergenů. Veškeré pokrmy určené ke spotřebě v provozu veřejného stravování, tedy i ve školní jídelně, musí být od 13. 12. 2014 označeny obsahujícím alergenem. Přítomnost alergenu je vyznačena na jídelním lístku číselně. Číselné označení je doplněno seznamem legislativně stanovených alergenů.